07 september 2006

Tiendstraat

De fotograaf heeft op het pleintje gestaan dat lag op de kruising van de Tiendstraat en de Verlengde Tiendstraat. Behalve het pleintje is van de Verlengde Tiendstraat op de foto overigens niets te zien. Die liep links van de foto. Dat is overigens een relatief nieuwe straat. Pas in 1929 werd hij aangelegd, waardoor vanuit de Tiendstraat een rechtstreekse verbinding kwam met het Stationsplein.
Het straatnaambordje op het huis rechts vermeldt Slegersdwarsstraat. Door de aanleg van de kasteel-traverse is de situatie ter plekke zo veranderd, dat het moeilijk is om er een voorstelling van te maken. Toch kwam ik regelmatig op de plaats waar de foto genomen is. Toen ik vanuit het noorden van de stad naar het station fietste stak ik over bij de voetgangersoversteekplaats die aan het einde van de Tiendstraat ligt, of eigenlijk aan het begin van de Verlengde Tiendstraat. Want die begint al aan de noordkant van de Traverse. Eenmaal overgestoken koan ik via de rest van de Verlengde Tiendstraat naar het station. De Tiendstraat is de oudste van de twee.
De Tiendstraat liep van oudsher vanaf de Molenstraat tot aan de Slegersdwarsstraat recht, om dan met een bocht naar rechts richting Smalstraat te gaan. Aan het einde maakte de straat weer een kleine bocht naar links. Daar kwam hij uit achter de fabriek Van Arntz Terwindt en Holtus. Op de foto kijkt U in dat tweede stuk van de Tiendstraat. Op de achtergrond ziet U de fabrieksmuur. Rechts op de foto staat het huis met het adres Slegersdwarsstraat 1. Het staat echt pal aan de straat, zelfs zo dicht dat er voor een trottoir geen plaats meer is. De afgeschuinde hoek maakt dat het huis niet helemaal op de weg staat. Door dat dit pand zo uitsteekt, zijn de huizen met de oneven nummers aan de Tiendstraat helemaal niet te zien. Wat U wel ziet is de achterkant van het pand dat in de Smalstraat op de hoek met de Tiendstraat ligt. De even nummers vanaf nummer 24 ziet U links op de foto. Bron: Historisch Informatiecentrum Helmond; fotograaf Fotoatelier Prinses.

De Tiendstraat, gezien vanuit de Molenstraat anno 1910. In die tijd ookwel het Moordlaantje genoemd vanwege de moord gepleegd in die straat in 1883. Moord was destijds iets opzienbarends in een kleine stad, vandaar dat de naam Moordlaantje lang bleef hangen in de hoofden van de helmonders.

De naam van de straat verwijst naar de naam van de omgeving: Het Klein Tiendje. En dat is weer een verwijzing naar een belasting die op de gronden rustte. Een heel oude belasting, die al in de vroege Middeleeuwen werd geheven. Een tiende van de oogst moest afgestaan
worden voor het onderhoud van de priesters. En dat niet alleen over de geteelde gewassen, maar ook over de aanwas van het vee. Vandaar dat er niet alleen korentienden, maar ook lammertienden, e.d. bestonden.