14 september 2006

Piet de Wit's Peapark

Piet de Wit (1869-1947) was een textielbaron die gedurende de eerste helft van de 20e eeuw diverse fabrieken bezat in Noord-Brabant. Zijn bekendheid dankt hij vooral aan zijn onstuimige periode in Helmond.

Tussen de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog zette Piet de Wit, textielfabrikant, voor zijn vrouw (zijn voormalig huishoudster) Anna Arts hier in 1914 een paleis neer, onder de naam: Peapark.

Peapark
De naam Peapark is niet geheel onlogisch: Piet en Anna. Kleine verwarring wellicht: hun tweeling heette Pierre en August. De locatie van het paleis was aan de Aarle-Rixtelseweg in Helmond, hier woonden tot aan de 21e eeuw veel textielfabrikanten. Vandaag de dag heet het park niet meer "Peapark", maar Warande, ook heeft het park het Hertenkamp geheten en tussendoor nog het Jan Visser Park.

Piet de Wit leefde erop los.
Steeds meer leningen kreeg hij echter bij de bank en uiteindelijk zou de dure bouw van de Onze Lieve Vrouwe Kerk aan de Wilhelminalaan hem de das hebben omgedaan. Nadat De Wit failliet ging (Piet failliet!) (in 1926) moest het paleis en de inboedel verkocht worden. Afgezien van de vele sieraden, paarden en kroonluchters brachten het kasteel en de poorten het meeste op! Het kasteel werd gekocht bij de veiling (voor 1/10 van de bouwprijs) door de overbuurman, textielbaron pastoortje van Thiel. Hij liet het in 1928 afbreken. Bij de sloop van Peapark in 1928 kwamen de genietroepen in actie om met dynamiet de villa op te blazen. Enkele betonblokken herinneren nog de plek waar Peapark gestaan heeft. De blokken zijn te zien op de plek waar nu het Warande ligt. De poorten werden gekocht door Gérard Wijnen, destijds de rijkste man van Helmond. Hij liet de poorten plaatsen bij een toen net door hem aangekocht landgoedje Christinendael in Aarle-Rixtel. (De poorten staan hier overigens nog steeds, Wijnen heeft er zelf nooit gewoond).